Als een patiënt artrose heeft, ervaar je veel pijn en heb je een verminderde mobiliteit. Door in dat geval te kiezen voor een prothese, kan dat de klachten verminderen. In deze blog lees je wat artrose precies is en waarom een prothese voordelen met zich meebrengt bij patiënten met artrose. 

Wat is artrose precies? 

Artrose is een aandoening die veel voorkomt onder ouderen. Het is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen dunner en zachter wordt en daarom in kwaliteit achteruitgaat. Het zorgt voor een verminderde mobiliteit en voor gewrichtspijn. Het kan plaatsvinden in elk gewricht, maar het gewricht dat vaak aangetast wordt door artrose is de heup. Klachten die artrose kan geven zijn:  

Het is echter wel belangrijk om in beweging te blijven voor een patiënt met artrose. Dit vermindert de stijfheid en geeft een energieker gevoel. Bij heupartrose is er sprake van een versleten heup. Veel mensen vragen zich af of ze bij heupartrose een nieuwe heup moeten, een heupprothese bijvoorbeeld. Vaak beschrijven mensen artrose als slijtage, maar dit is niet het geval. Slijtage komt voor bij dode materialen, zoals auto-onderdelen. Een gewricht is levend en bestaat uit cellen. Cellen die dagelijks opnieuw geproduceerd worden en oude worden opgeruimd. Bij artrose is het aantal cellen dat wordt opgeruimd en nieuw wordt geproduceerd niet in evenwicht. De afbraak is in dat geval groter en dan ontstaat er dus artrose. Als dit het geval is bij de heup, dan spreken we van heupartrose.  

Wat zijn de voordelen van een heupprothese als je artrose hebt? 

Door een heupprothese te laten plaatsen bij heupartrose wordt de pijn verlicht. Bij artrose zit er namelijk een ontsteking bij het gewricht. Als je beweegt kan dit erg pijn doen. Dit kan verholpen worden door een prothese. Door de verminderde pijn, zal de patiënt gemakkelijker bewegen en dus veel mobieler zijn. Dat houdt in dat de kwaliteit van het leven ook verbetert. Het is voor patiënten dan weer mogelijk om leuke actieve activiteiten te gaan doen en deel te nemen aan sociale activiteiten.  

Knie artrose 

Niet alleen komt artrose vaak voor in de heupen, ook in de knieën komt artrose veel voor. Ook dan wordt pijn en stijfheid ervaren. Wanneer de knie versleten is, brengt het in dat geval ook zo zijn voordelen met zich mee als de patiënt kiest voor een knieprothese. De patiënt zal minder pijn en meer mobiliteit ervaren. Knie artrose komt vaker voor bij vrouwen vanaf 45 jaar, maar ook bij mensen die artrose hebben in andere gewrichten of eerder een botbreuk hebben gehad. 

Regelmatig blijven bewegen is belangrijk wanneer patiënten artrose hebben. Voornamelijk om stijfheid tegen te gaan. Om de pijn tegen te gaan en weer mobiel te worden is een prothese een geschikte oplossing. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *